EMK Kérdések és válaszok

Tartalomjegyzék

Együttérzés azzal, "akit bántottam"

lehetseges e szerinted ugy egyutterezni valaki intenziv haragjaval, csalodottsagaval, kiabrandulasaval, amit azert oszt meg mert szeretne ha abba a vilagba kepzelnem bele magam amit o erezhet, szeretne megelni a kolcsonosseget ezaltal, hogy mikozben a leheto legjobban probalom teljesen beleelni magam abba a szornyu valosagba, es ugyanakkor teljes tudatosaggal igyekezni jol maradni, hogy ne vesszek el az ongyuloletben? (Sajnos mar megtortent) - lehet e valaki egyben egyutterzo, nem azonosulni azzal a szereppel, hogy amit tett az az oka a konfliktusnak ES mindekozben megadni a masiknak azt hogy megelje a kolcsonosseget azzal, hogy mindazokat a dolgokat amiket tettunk, teljesen aterezzuk, beleereztuk magunkat hogy milyen lehetett a masiknak atelni

Szerintem ez lehetséges, HA ELŐSZÖR ÖNMAGAMNAK adok figyelmet és együttérzést, amit lehet hogy csak egy kis különidővel vagy akár egy harmadik személlyel tudok megcsinálni, mert amikor a másik kifejezi a fájdalmát, arra erős érzelmi reakcióm lehet (ijedtség, düh, bármi), ami figyelmet kér és akadályozza hogy a másik felé forduljak.

Ráadásul nem csak az elején jöhet bennem elő összehúzódás/fájdalom, hanem AHOGY beleérzem magam a másik fájdalmaiba, ÚJRA elönthet: ilyenkor megint az ÖNMAGAMNAK adott empátia (akár egy harmadik féltől!) vihet tovább jó irányba. És ez többször megismétlődhet.

Annyira intenzív lehet egy ilyen "öngerjesztő" helyzet, hogy jó ha van MINDKÉT FÉL számára VALAKI MÁS, akinek nincs köze a szituációhoz, tud tisztán (tisztábban) figyelni. Tehát egy ilyen helyzethez négy vagy több személy az ideális és több szünet és újrakezdés akár.

Ha hibáztatás van jelen, és a fájdalomba merülés a büntetés, az nekem nem tetszik, az olyan, mintha lerántana magához a gödörbe. Inkább lemásznék a gödörbe magamtól egy kötéllel, amit először kikötök egy fához, és együtt kimászunk. A kötél fához és a derekamhoz kötözése az empátia magamnak. És utána hagyom magam lerántani illetve leugrok, és ahogy ott vagyok vele, kibomlik (kibontom!) a derekamon a kötél, és ha nem kötöm újra akár külső segítséggel, akkor ott ragadhatunk egy időre. Olyan mintha leugrana mellém egy barát és újraköti a derekamon a kötelet, aztán kimászik a saját kötelén.

Nem látom, hogy a kölcsönösség az, amit a másik kap, szerintem ilyeneket inkább: megértés, figyelem, gondoskodás, összetartozás, jóvátétel, figyelembevétel…

Hacsaknem a kölcsönösség az, hogy "te is legyél a gödörben, te is érezd rosszul magad".